Wat eet een bij?

Wanneer je een bijenvolk houdt, heb je allerlei imkerbenodigdheden zoals een bijenkast nodig. Maar ook imkerkleding, bijenkorven, imkergereedschap en bijenvoer mag natuurlijk niet ontbreken. Wanneer bijen in de natuur leven, krijgen ze ander soort voedsel binnen dan bijen die gehouden worden door een imker. Om ervoor te zorgen dat de gezondheid van de bijen optimaal is en de honing van goede kwaliteit is, is het van belang om bijen bij te voeren met speciaal bijenvoer. Maar wat eet een bij in de natuur, en welke soorten soorten bijenvoer zijn goed voor je bijenvolk? Daar gaan we in dit blogartikel verder op in.

 

 

Voeding van bijen in de natuur

In de natuur eten bijen andere soorten voedsel dan wanneer ze tot een volk van een imker behoren. In de natuur eten bijen voornamelijk veel stuifmeel en nectar, maar ook honingdauw en andere soorten zoete afscheidingen. Het eten van stuifmeel is voor een bij onmisbaar, omdat dit ervoor zorgt dat de bij voldoende eiwitten tot zich neemt. En de nectars? Die zorgen ervoor dat de bij voldoende suikers binnen krijgt. Om die reden brengt een bij graag een bezoekje aan een aantal bloemen. En niet alleen voor de eigen energie, maar ook voor het voeden van de larven. Ben je imker? In dat geval is het van groot belang om de bijen toegang te geven tot extra voedingstoffen, zodat ze goed kunnen inwinteren. Hiervoor kun je gebruik maken van bijenvoer.

Bijvoeren van het bijenvolk

Zoals verteld is goed voer voor bijen van groot belang, met name in de maand oktober, wanneer ze inwinteren. Wanneer je ervoor zorgt dat je volk over goed en genoeg voedsel beschikt, is de kans groter dat je volk goed de winter door komt. Om die reden raden we aan om de bijen in de maanden voorafgaand aan het inwinteren, goed bij te voeren met de beste producten. Bij deze producten kun je denken aan invertsuiker, suikerdeeg en voederdeeg. Invertsuiker is een mengsel van druivensuiker en vruchtensuiker en voorziet het volk van voldoende suiker. Ook suikerdeeg is aan te raden, dit zorgt ervoor dat de bijen aansterken en jongere exemplaren sneller opstarten. Ten slotte kun je kiezen voor voederdeeg: dit bijenvoer benadert nectar heel dicht.

Meer benodigdheden zoals een bijenkast

Uiteraard mag ook een bijenkast niet ontbreken. In het assortiment van het Honingmagazijn vind je verschillende soorten bijenkasten van verschillende materialen, waaronder bijenkasten van hout en kunststof. De bijenkasten uit het assortiment van deze webshop zijn van bekende Nederlandse merken, waaronder Simplex, Dadant, Golz, Langstroth en Top Bar Hive. Bekijk het assortiment aan bijenvoer en bijenkasten online.